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Letter to a Deputy Ethics Official
dated July 17, 1998

This is in response to your letter of July 6, 1998, which
requested clarification from the Office of Government Ethics (OGE)
regarding the term “participate” as used in the Standards of
Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch (Standards of
Conduct) at 5 C.F.R. §§ 2635.402(c), 2635.502(a), and 2635.604(a).
The issue concerns whether all participation by an employee is
prohibited in matters described by those sections (absent a waiver
or authorization), or whether only personal and substantial
participation is prohibited, consistent with 18 U.S.C. § 208(a).

Your letter notes that resolution of these questions is
necessary in connection with guidance which you plan to issue for
[your] Department concerning privatization matters.  Further, your
letter suggests that [an OGE attorney] recently advised a member of
your staff that “participate” was intended to be modified by the
phrase “personal and substantial” in each of the above-cited
sections of the regulation.  [The OGE attorney's] clear
recollection, however, as well as his notes of that conversation
and contemporaneous comments to me, indicate that only 5 C.F.R.
§ 2635.604 was discussed, not section 2635.402 or section 2635.502.

SUBPART F -- SEEKING OTHER EMPLOYMENT

In its present form, section 2635.604(a) of the Standards of
Conduct regulation requires that, absent a waiver or authorization,
an employee shall not participate in a particular matter that will
have a direct and predictable effect on the financial interests of
a prospective employer with whom he is seeking employment.  As [the
OGE attorney] indicated, OGE anticipates publishing a proposed
amendatory regulation to codify our interpretation and intent that
the restrictions in this section and throughout subpart F on
seeking other employment apply only to an employee’s personal and
substantial participation.

Section 2635.604(a), as well as subpart F generally,
implements portions of 18 U.S.C. § 208(a) and Executive Order 12674
jointly, as noted in section 2635.601.  The criminal statute
restricts employees’ personal and substantial participation in
particular matters wherein a person or organization with whom they
are negotiating for prospective employment has a financial
interest, while sections 101(h) and 101(j) of the Executive order
direct employees to act impartially in official matters and not to
engage in seeking or negotiating for outside employment that
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conflicts with their official duties and responsibilities.  Because
these provisions of the statute and Executive order are so closely
related, they were combined for implementation at subpart F, with
a requirement generally for disqualification from participation in
certain matters when an employee is “seeking other employment,” a
phrase that encompasses both negotiating and other specified lesser
contacts.  

It appears that the process of combining these provisions had
the unintended effect of omitting the modifying phrase “personal
and substantial” to qualify the term “participation.”  This is
evident from the overview of subpart F at section 2635.601, where
the criminal statute itself is referred to incompletely as
requiring disqualification from “participation.”  As questions from
ethics officials have arisen concerning this apparent discrepancy,
OGE has advised that the requirements of 18 U.S.C. § 208 control,
and the proposed regulatory amendments which we plan to publish are
designed to clarify subpart F accordingly, to reflect that only
personal and substantial participation is restricted thereby.  

SUBPART D -- CONFLICTING FINANCIAL INTERESTS

Concerning subpart D of the Standards of Conduct regulation on
conflicting financial interests, and 5 C.F.R. § 2635.402(c) in
particular, we believe it is already evident that only personal and
substantial participation is restricted thereunder, by reason of
references to 18 U.S.C. § 208(a) as the sole underpinning.
Section 2635.402(c) requires disqualification from participating in
particular matters in which the employee or persons whose interests
are imputed to him have a financial interest, if the particular
matter will have a direct and predictable effect on those
interests.  Read in the entirety of section 2635.402, this
provision unambiguously limits its disqualification requirement to
an employee’s personal and substantial participation.  

The basic statutory prohibition is restated in
section 2635.402(a), which specifically references 18 U.S.C.
§ 208(a) and its language on participating personally and
substantially.  Section 2635.402(b) defines the terms used therein,
including the phrase “personal and substantial.”
Sections 2635.402(d) and 2635.402(e), both of which are referenced
in section 2635.402(c), discuss waivers and divestitures, the
absence of which would otherwise require disqualification because
of 18 U.S.C. § 208(a).  In this context, it is quite clear that the
disqualification requirement of section 2635.402(c) applies only to
personal and substantial participation by an employee.

SUBPART E -- IMPARTIALITY IN PERFORMING OFFICIAL DUTIES
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In contrast, 5 C.F.R. § 2635.502(a) and subpart E of the
Standards of Conduct regulation on impartiality were designed to
transcend 18 U.S.C. § 208.  As indicated in the preamble to the
proposed rule at 56 Fed. Reg. 33785 (July 23, 1991), subpart E
implements the ethical principles of Executive Order 12674 that
employees shall act impartially and not give preferential
treatment, that they shall not use public office for private gain,
and that they shall endeavor to avoid even an appearance of
violating these ethical principles.  It is possible that, in
certain factual circumstances to which this subpart applies, any
participation, whether or not personal and substantial, could
create such an appearance of impropriety.

Employees are admonished by section 2635.502(a) that they
should not “participate” in a particular matter involving specific
parties when they or their agency has determined that the
circumstances would cause a reasonable person with knowledge of the
relevant facts to question their impartiality in the matter.
Whether this means that an employee should avoid any participation
or only that which is personal and substantial will depend on each
situation and the degree to which it is determined that a
reasonable person with knowledge of the facts would question
impartiality.  While we believe that the appearance concern will
most commonly arise where an employee participates personally and
substantially, the purpose and text of subpart E clearly establish
that it may apply to any participation. 

CONCLUSION

I hope that the advice herein clarifies OGE’s intent with
respect to the use of the term “participate” in these three
sections of the Standards of Conduct regulation.

Sincerely,

Marilyn L. Glynn
General Counsel


